Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=b6rZgM6m4BU&ab_channel=PosmakujPolski
Placki po zbójnicku
Placki po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni góralskiej, które stanowi połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z pikantnym gulaszem. Doskonałe na obiad, czy wielką imprezę w stylu beskidzkim.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Duszone mięso:
- 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 The Onion
- 200 g pieczarek
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym odcedzamy z nadmiaru soku.
Dodajemy do nich mąkę, jajko, sól i pieprz, a następnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
W międzyczasie kroimy cebulę i czosnek na drobno oraz pieczarki na plasterki.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i mięso mielone. Smażymy do momentu aż mięso zmieni swoją barwę.
Dodajemy pieczarki i smażymy dalej do momentu aż pieczarki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni układamy placki ziemniaczane, na to nakładamy duszone mięso.
Podajemy gorące.