REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=b6rZgM6m4BU&ab_channel=PosmakujPolski

Placki po zbójnicku

Placki po zbójnicku to tradycyjne danie kuchni góralskiej, które stanowi połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z pikantnym gulaszem. Doskonałe na obiad, czy wielką imprezę w stylu beskidzkim.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • Duszone mięso: Dodano do
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego) Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 200 g pieczarek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym odcedzamy z nadmiaru soku.

2. Krok

Dodajemy do nich mąkę, jajko, sól i pieprz, a następnie mieszamy.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.

4. Krok

W międzyczasie kroimy cebulę i czosnek na drobno oraz pieczarki na plasterki.

5. Krok

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i mięso mielone. Smażymy do momentu aż mięso zmieni swoją barwę.

6. Krok

Dodajemy pieczarki i smażymy dalej do momentu aż pieczarki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.

7. Krok

Na patelni układamy placki ziemniaczane, na to nakładamy duszone mięso.

8. Krok

Podajemy gorące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy