Źródło: Yotka from Getty Images
Nalewka z pigwy na bimbrze
Jestem wielkim miłośnikiem nalewek domowej roboty. Tą pigwówkę przygotowuję co roku jesienią, kiedy pigwy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Nalewka jest słodka i lekko cierpka.
Składniki
- 1 kg pigwy
- 1 litr bimbru
- 500 gramy cukru
- 1 ks laska wanilii
- 11⁄2 litry wody
- Skórka z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Pigwy dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki.
Pigwę wrzucamy do dużego garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy cukier, laskę wanilii, skórkę z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
Po tym czasie owocową masę studzimy i przecieramy przez gęste sito lub ściereczkę, żeby pozbyć się resztek skórek.
Do powstałego soku dodajemy bimber, mieszamy i przekładamy do dużego słoja lub butelki.
Nalewkę należy przetrzymać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około 2-3 miesiące, co jakiś czas wstrząsając słoikiem.
Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek. Gotowa! Możemy ją serwować i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.