REKLAMA

Źródło: Freepik

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to popularne danie kuchni polskiej, choć nazwa może sugerować jego węgierskie pochodzenie. To pyszne, sycące danie składa się z chrupiących placków ziemniaczanych z pikantnym gulaszem mięsnym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Na gulasz:

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 Papryki Dodano do
  • 1 puszka pomidorów Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Na początek przygotuj gulasz - mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i papryki obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Krok

Mięso obsmaż na oleju, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż będzie szklista. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz przyprawy - mieloną paprykę słodką i ostrą. Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny.

3. Krok

W międzyczasie zrób placki - ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj mąkę i jajko, przypraw solą i pieprzem.

4. Krok

Zmieloną masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem, formując okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

5. Krok

Podawaj placki ziemniaczane z gulaszem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy