REKLAMA

Źródło: Freepik

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to popularne danie kuchni polskiej, choć nazwa może sugerować jego węgierskie pochodzenie. To pyszne, sycące danie składa się z chrupiących placków ziemniaczanych z pikantnym gulaszem mięsnym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Na gulasz:

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • 2 Papryki Dodano do
  • 1 puszka pomidorów Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Na początek przygotuj gulasz - mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę i papryki obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Krok

Mięso obsmaż na oleju, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu aż będzie szklista. Dodaj pokrojoną paprykę, pomidory oraz przyprawy - mieloną paprykę słodką i ostrą. Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny.

3. Krok

W międzyczasie zrób placki - ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj mąkę i jajko, przypraw solą i pieprzem.

4. Krok

Zmieloną masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem, formując okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

5. Krok

Podawaj placki ziemniaczane z gulaszem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy