REKLAMA
Źródło: ildipapp from Canva
Placek z rabarbarem i kruszonką
Pyszny i delikatny placek z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Idealny na ciepłe wiosenne dni.
REKLAMA
Składniki
porcje
8
Ciasto
- 21⁄2 Okulary mąki
- 1⁄2 Okulary cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 150 g masla
- 4 Sztuka żółtka
Nadzienie
- 11⁄2 Okulary pokrojonego rabarbaru
- 1⁄2 Okulary cukru
Kruszonka
- 1 szkło mąki
- 1⁄2 szkło cukru
- 90 g masla
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj składniki na ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia.
2. Krok
Podpiecz ciasto przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie mieszając rabarbar z cukrem.
3. Krok
Po 15 minutach wysyp na ciasto rabarbar i piecz kolejne 15 minut.
4. Krok
Podczas pieczenia przygotuj kruszonkę, mieszając składniki do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
5. Krok
Po 15 minutach pieczenia ciasta z rabarbarem, wyjmij je z pieca i posyp kruszonką. Piecz kolejne 30 minut.
6. Krok
Po wyjęciu z pieca, placek powinien ostygnąć. Smacznego!