REKLAMA

Źródło: ildipapp from Canva

Placek z rabarbarem i kruszonką

Pyszny i delikatny placek z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Idealny na ciepłe wiosenne dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 212 Okulary mąki Dodano do
  • 12 Okulary cukru Dodano do
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia Dodano do
  • 150 g masla Dodano do
  • 4 Sztuka żółtka Dodano do

Nadzienie

  • 112 Okulary pokrojonego rabarbaru Dodano do
  • 12 Okulary cukru Dodano do

Kruszonka

  • 1 szkło mąki Dodano do
  • 12 szkło cukru Dodano do
  • 90 g masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wymieszaj składniki na ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia.

2. Krok

Podpiecz ciasto przez 15 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie mieszając rabarbar z cukrem.

3. Krok

Po 15 minutach wysyp na ciasto rabarbar i piecz kolejne 15 minut.

4. Krok

Podczas pieczenia przygotuj kruszonkę, mieszając składniki do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.

5. Krok

Po 15 minutach pieczenia ciasta z rabarbarem, wyjmij je z pieca i posyp kruszonką. Piecz kolejne 30 minut.

6. Krok

Po wyjęciu z pieca, placek powinien ostygnąć. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy