REKLAMA
Źródło: fotek from Getty Images
Pierogi ziemniaczane nadziewane wędzonym mięsem
Pierogi ziemniaczane nadziewane wędzonym mięsem gotuję regularnie w weekendy, gdy jestem na działce.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Knedle
- 1 kg ziemniaki
- 320 g mąka zwykła specjalna
- 1 szt jajko
Nadzienie
- 200 g wędlina
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Pokrój wędzone mięso na małe kawałki i smaż na patelni bez tłuszczu przez około 10 minut. Potem pozwól mu ostygnąć.
2. Krok
Obieramy ziemniaki, ścieramy je na tarce i odcedzamy. Następnie dodajemy mąkę i jajka do ziemniaków i zagniatamy ciasto.
3. Krok
Z ciasta formujemy kopytka, do których wkładamy wędzone mięso. Następnie zamykamy kopytka i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut.
4. Krok
Knedle możemy podawać z podsmażoną boczkiem.