REKLAMA

Źródło: fotek from Getty Images

Pierogi ziemniaczane nadziewane wędzonym mięsem

Pierogi ziemniaczane nadziewane wędzonym mięsem gotuję regularnie w weekendy, gdy jestem na działce.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Knedle

  • 1 kg ziemniaki Dodano do
  • 320 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do

Nadzienie

  • 200 g wędlina Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Pokrój wędzone mięso na małe kawałki i smaż na patelni bez tłuszczu przez około 10 minut. Potem pozwól mu ostygnąć.

2. Krok

Obieramy ziemniaki, ścieramy je na tarce i odcedzamy. Następnie dodajemy mąkę i jajka do ziemniaków i zagniatamy ciasto.

3. Krok

Z ciasta formujemy kopytka, do których wkładamy wędzone mięso. Następnie zamykamy kopytka i gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut.

4. Krok

Knedle możemy podawać z podsmażoną boczkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy