REKLAMA

Źródło: Canva

Pierogi leniwe

Wiesz dlaczego „leniwe” nazywają się leniwe? Te pyszne kluseczki składają się z takich samych głównych składników, co najprostsze pierogi z serem. Jednak w przypadku, jak nazwa wskazuje, „leniwych” nie musimy tych pierogów lepić.

REKLAMA

Składniki

porcje
40
  • 500 g twarogu półtłustego Dodano do
  • 3 jajka rozmiar M Dodano do
  • 150 g mąki pszennej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 80 g ok masła Dodano do
  • cukier brązowy lub zwykły Dodano do
  • cynamon opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

W dużym garnku wstawić wodę do gotowania klusek, delikatnie ją posolić.

2. Krok

Oddzielić białka od żółtek.

3. Krok

Do miski przełożyć twaróg i żółtka. Najlepiej rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków - masa nie musi być idealnie gładka.

4. Krok

Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do twarogu z żółtkami i delikatnie wymieszać szpatułką.

5. Krok

Dodać mąkę i wymieszać szpatułką. Ciasto może być klejące. Nie należy dosypywać dodatkowej mąki, bo mogą wyjść gumowe.

6. Krok

Ciasto przełożyć na blat posypany dużą ilością mąki. Suche ręce i ciasto oprószyć mąką i uformować z ciasta wałek.

7. Krok

Wałek lekko spłaszczyć. Można zrobić wzorki delikatnie nacinając nożem. Pociąć wałeczki na około 3 centymetrowe kawałki.

8. Krok

Gotować po kilka sztuk w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię od razu wyciągnąć.

9. Krok

Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem i / lub cynamonem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy