Źródło: Oksana Ermak from Canva
Piernik na herbacie
Piernik na herbacie to doskonałe ciasto na święta. Idealne dla tych, którzy stronią od alkoholu, ale nie chcą rezygnować z tradycyjnego smaku świąt. Piernik jest wilgotny i aromatyczny, a herbaty Earl Grey dodaje mu niepowtarzalnego aromatu.
Składniki
- 1 szkło cukru brązowego
- 1 szkło gorącej herbaty Earl Grey
- 2 ks jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g ciemnej czekolady do polewy
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zagotuj szklankę wody i zalej nią herbatę Earl Grey. Pozostaw do wystudzenia.
W misce wymieszaj ostatecznie wszystkich suchych składników: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i sól.
Kiedy herbata będzie już zimna, wbij do niej jajka i dodaj olej. Wymieszaj.
Suchą mieszankę dodaj do mokrej, mieszaj do połączenia składników.
Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
Piecz 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być sypki i \suche\ w środku - sprawdź to patyczkiem.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej.
Gotowe, już studziące się ciasto polew czekoladą i pozostaw do zastygnięcia.