REKLAMA
Źródło: Freepik
Pieczony bakłażan
Pieczony bakłażan to proste danie z pysznym smakiem i delikatną konsystencją. Jest idealnym dodatkiem do mięsa lub ryżu, a także może stanowić samodzielne danie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 Średni bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku do posypania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Krok
Bakłażany umyj i przekrój na połówki. Posyp solą i odstaw na kilka minut.
3. Krok
W międzyczasie w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek i posiekany czosnek.
4. Krok
Po kilku minutach odsącz sok z bakłażanów i osusz papierowym ręcznikiem.
5. Krok
5 Przełóż bakłażany do naczynia do zapiekania i posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem.
6. Krok
Piecz bakłażany w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut aż zmiękną i zrobią się złociste.
7. Krok
Podsyp koperkiem i podawaj na ciepło.