:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_aCjFo5r1efVFrbSyQil/c25001c708110b9fc7be7b5385a09f.jpeg)
Źródło: tang90246 from Getty Images
Pieczone udka z kurczaka z ryżem
Ten przepis jest dla wszystkich miłośników mięsa. Pieczone udka z kurczaka to doskonały wybór na obiad lub kolację. Są stosunkowo proste w przygotowaniu, a wynik jest zawsze smaczny.
Składniki
Udka z kurczaka
- 4 kawałek Kurczęce uda
- 2 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka Czarny pieprz
Ryż
- 2 kubki ryż basmati
- 4 kubki woda
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Umyj i osusz udka z kurczaka, następnie przypraw i posól z obu stron. Następnie umieść je na blasze i skrop oliwą z oliwek.
Stojące piecze się w piekarniku około 45 minut, lub aż będą ładnie złotobrązowe i soczyste.
Podczas gdy uda są w piekarniku, możesz przygotować ryż. Do garnka wlej wodę i dodaj kubek ryżu. Dodaj szczyptę soli i pozwól jej zagotować. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut.
Gdy ryż jest ugotowany i cała woda jest wchłonięta, wyłącz ogień i pozostaw ryż pod pokrywką na kolejne 10 minut.
Podawaj udko z kurczaka z ryżem na dużym talerzu i nie zapomnij dodać trochę warzyw do zrównoważonej diety. Smacznego!