Pieczone marynowane udka z ryżem i surówką z marchewki
Chrupiące pyszne mięso ze świeżą zdrową sałatką
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 3 Cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy do pieczonego kurczaka
- sól
- Miód
- Ryż
- woda
- Kurkuma
- Czosnek niedźwiedzi
- marchewki
- jabłko
- przyprawy do sałatek
- Olej do sałatek
- czosnek w proszku
Najnowsze ulotki
Procedura
Dzień wcześniej zamarynuj udka, skrzydełka jeśli chcesz, lub całego kurczaka w mieszance: suszony czosnek, przyprawy do pieczonego kurczaka, miód - nie musi być, sól gruboziarnista, sok z cytryny.
Następnego dnia wykładamy go na blachę marynata jest wymieszana z mięsem jest delikatna inny smak, podlewamy odrobiną wody i wkładamy na około 50 minut pod przykryciem do piekarnika do pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza.Na koniec odkrywamy i pieczemy pod stałym podlewaniem.
W czasie pieczenia zrobić ryż,najpierw umyć go zimną wodą na sicie pozwolić osączyć i usmażyć na minimalnej ilości oleju zalać wodą i dodać sól,kurkumę,czosnek niedźwiedzi i zagotować-wydymać.
W czasie, gdy mięso się piecze, a ryż dusi zrobimy sałatkę.
Jedną większą marchewkę zetrzeć na tarce, a małe jabłko pokroić w mini kostkę.Do wody wrzucić przyprawę do sałatek, sok z cytryny i miód i mieszać razem, aż miód się rozpuści, polać startą marchewkę i pokrojone jabłko, skropić olejem sałatkowym i doprawić odrobiną soli.Wszystko razem wymieszać.
Możemy jeść.