REKLAMA

Źródło: alisafarov from Getty Images

Pieczarki faszerowane serem

Przepis na pieczarki faszerowane serem, które nadają się jako dodatek do dania głównego lub jako szybka kolacja.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 12 ks dużych pieczarek Dodano do
  • 200 g żółtego sera Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 14 łyżeczki papryki słodkiej Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 50 g bułki tartej Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania pieczarek - umyj je i delikatnie usunij trzonki. Uwaga! Nie wyrzucaj trzonków, przydadzą nam się później. Miąższ pieczarek delikatnie wydrąż.

2. Krok

Trzonki pieczarek i cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz trzonki pieczarek. Smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.

3. Krok

Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie odstaw patelnię z ognia.

4. Krok

Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do niego bułkę tartą oraz przestudzone, smażone składniki.

5. Krok

Uzyskane farsz napełnij kapelusze pieczarek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Krok

Pieczarki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy