Źródło: alisafarov from Getty Images
Pieczarki faszerowane serem
Przepis na pieczarki faszerowane serem, które nadają się jako dodatek do dania głównego lub jako szybka kolacja.
Składniki
- 12 ks dużych pieczarek
- 200 g żółtego sera
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- 1⁄4 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżki masla
- 50 g bułki tartej
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania pieczarek - umyj je i delikatnie usunij trzonki. Uwaga! Nie wyrzucaj trzonków, przydadzą nam się później. Miąższ pieczarek delikatnie wydrąż.
Trzonki pieczarek i cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekaną cebulę oraz trzonki pieczarek. Smaż do momentu aż cebula stanie się szklista.
Dodaj do patelni przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez około 2 minuty. Po tym czasie odstaw patelnię z ognia.
Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do niego bułkę tartą oraz przestudzone, smażone składniki.
Uzyskane farsz napełnij kapelusze pieczarek i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczarki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut, aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.