Źródło: FB: Obiad na każdą okazję
Paszteciki z soczewicą
Paszteciki z soczewicą to pyszna, wegańska przekąska, którą często serwuję na rodzinne spotkania.
Składniki
Ciasto:
- 1 szkło mleka roślinnego
- 3 Okulary mąki pszennej tradycyjnej
- 1 Pakiet suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄3 Okulary oleju
Farsz:
- 1 szkło soczewicy brązowej
- 4 suszone Grzyby
- 1⁄2 łyżeczki oleju
- 1 cebula
- 2 ks liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ks Goździki
- 1 ks jałowiec
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i czarny pieprz
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki roślinnego mleka
Najnowsze ulotki
Procedura
Sposób: podgrzać mleko.
Mąkę wsypać do miksera, dodać cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko i wyrabiać ciasto przez 4 minuty.
Następnie dodać olej i wyrabiać przez kolejne 3 minuty.
Uformuj ciasto w kulę, lekko oprósz miskę mąką i umieść ciasto w misce.
Przykryć miskę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.
Umieść soczewicę, grzyby, olej i sól w rondlu i zalej taką ilością wody, aby przykryła soczewicę.
Gotować na średnim ogniu przez 18 - 20 minut.
Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez 5 minut.
Usuń przyprawy z miękkiej cebuli, odcedź ugotowaną soczewicę i włóż ją z powrotem do garnka.
Dodaj cebulę do soczewicy wraz z olejem, sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i zmiksuj wszystko razem.
Na koniec dodaj mleko roślinne i wymieszaj trzepaczką.
Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciastka: wyrośnięte ciasto ugniatać przez chwilę rękami, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Podzielić ciasto na 4 długie paski o szerokości około 8 cm.
Umieść przygotowane ciasto na środku każdego paska.
Wyrastanie: ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Pieczenie: posmarować bułeczki mlekiem roślinnym, wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut na złoty kolor.