REKLAMA

Źródło: FB: Obiad na każdą okazję

Paszteciki z soczewicą

Paszteciki z soczewicą to pyszna, wegańska przekąska, którą często serwuję na rodzinne spotkania.

REKLAMA

Składniki

porcje
50

Ciasto:

  • 1 szkło mleka roślinnego Dodano do
  • 3 Okulary mąki pszennej tradycyjnej Dodano do
  • 1 Pakiet suchych drożdży Dodano do
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 13 Okulary oleju Dodano do

Farsz:

  • 1 szkło soczewicy brązowej Dodano do
  • 4 suszone Grzyby Dodano do
  • 12 łyżeczki oleju Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ks liście laurowe Dodano do
  • 2 ziela angielskie Dodano do
  • 2 ks Goździki Dodano do
  • 1 ks jałowiec Dodano do
  • 2 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • Sól i czarny pieprz Dodano do
  • spora szczypta gałki muszkatołowej Dodano do
  • 2 łyżki roślinnego mleka Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Sposób: podgrzać mleko.

2. Krok

Mąkę wsypać do miksera, dodać cukier, drożdże, sól i ciepłe mleko i wyrabiać ciasto przez 4 minuty.

3. Krok

Następnie dodać olej i wyrabiać przez kolejne 3 minuty.

4. Krok

Uformuj ciasto w kulę, lekko oprósz miskę mąką i umieść ciasto w misce.

5. Krok

Przykryć miskę i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 godziny.

6. Krok

Umieść soczewicę, grzyby, olej i sól w rondlu i zalej taką ilością wody, aby przykryła soczewicę.

7. Krok

Gotować na średnim ogniu przez 18 - 20 minut.

8. Krok

Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez 5 minut.

9. Krok

Usuń przyprawy z miękkiej cebuli, odcedź ugotowaną soczewicę i włóż ją z powrotem do garnka.

10. Krok

Dodaj cebulę do soczewicy wraz z olejem, sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej i zmiksuj wszystko razem.

11. Krok

Na koniec dodaj mleko roślinne i wymieszaj trzepaczką.

12. Krok

Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.

13. Krok

Przygotować ciastka: wyrośnięte ciasto ugniatać przez chwilę rękami, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm.

14. Krok

Podzielić ciasto na 4 długie paski o szerokości około 8 cm.

15. Krok

Umieść przygotowane ciasto na środku każdego paska.

16. Krok

Wyrastanie: ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.

17. Krok

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

18. Krok

Pieczenie: posmarować bułeczki mlekiem roślinnym, wstawić do piekarnika i piec przez około 25 minut na złoty kolor.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy