Źródło: Pixabay
Panierka bez jajka
Panierka bez jajka to znakomite rozwiązanie dla osób, które nie mogą spożywać jajek ze względów zdrowotnych, dietetycznych czy osobistych przekonań. Ta panierka jest równie chrupiąca i smaczna, co tradycyjna, a jej przygotowanie jest proste i szybkie.
Składniki
- 1 szkło mąki
- 1 szkło wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 szkło bułki tartej
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej, głębokiej misce połącz mąkę, sól i pieprz.
Dodaj powoli wodę gazowaną, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, teraz przystąp do panierowania. Przygotowane kawałki mięsa czy ryby, najpierw zanurz w mące, następnie w cieście bez jajek a na koniec obtocz w bułce tartej.
W ten sposób przygotowane mięso możesz teraz smażyć na patelni z dodatkiem oleju, piec w piekarniku bądź upiec na grillu.
Tip: Jeżeli panierka jest zbyt luźna, można dodać trochę więcej mąki.