Źródło: Pixabay
Paluszki chlebowe Grissini
Grissini, włoskie paluszki chlebowe, są pysznym, chrupiącym przekąskowym daniem, którym warto urozmaicić swoją domową kulinarną sztukę. Idealnie komponują się jako dodatek do zup, sałatek bądź jako przekąska do wina. Poniższy przepis pozwoli Ci z łatwością przygotować pewną ilość tych smakołyków!
Składniki
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 1 Łyżka oliwy z oliwek
- 150 ml ciepłej wody
- dodatkowo: różne ziarna (sezam, len mak) lub zioła do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym naczyniu zmieszaj mąkę, sól, drożdże i cukier.
Dodaj ciepłą wodę i oliwę, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie, gdy ciasto jest już wyrośnięte, podziel je na 20 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na bardzo cienki wałek, o długości około 30 cm.
Jeżeli chcesz, możesz teraz posypać swoje grissini swoimi ulubionymi ziarnami lub ziołami. Ułóż paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut, aż grissini będą złote.
Po wyjęciu grissini z piekarnika zostaw je do ostygnięcia, a potem przechowuj w szczelnym pojemniku.