Opiekane ziemniaki
Wspaniałe i chrupiące pieczone ziemniaki, które Wam zasmakują.
Składniki
- 6 Małe gotowane ziemniaki
- Sól i mielony czarny pieprz
- 4 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- 2 goździki czosnek
- 1 łyżka stołowa masło
- Świeży lub suszony tymianek lub rozmaryn
Najnowsze ulotki
Procedura
Do dużego garnka zagotujemy wodę
Dobrze umyjemy ziemniaki, ponieważ będziemy je jeść ze skórką
Podzielimy je na pół i wrzucimy do dobrze osolonej wrzącej wody
Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5-7 minut (test - powinniśmy łatwo przebić je nożem)
Ziemniaki odcedzamy przez sitko do innego garnka, a potem zostawiamy je w sitku nad parą na kilka minut
Wlej oliwę do dużej patelni i umieść ziemniaki płaską stroną do dołu
Przyprawiamy je solą, pieprzem i pieczemy, aż staną się ładnie brązowe i chrupiące
Następnie dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku i obracamy ziemniaki skórką do góry
Dodajemy masło i rozmaryn / tymianek i pieczemy jeszcze chwilę, aby czosnek ani zioła się nie spaliły
Dołączamy jako załącznik