REKLAMA

Opiekane ziemniaki

Wspaniałe i chrupiące pieczone ziemniaki, które Wam zasmakują.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 6 Małe gotowane ziemniaki Dodano do
  • Sól i mielony czarny pieprz Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa masło Dodano do
  • Świeży lub suszony tymianek lub rozmaryn Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Do dużego garnka zagotujemy wodę

2. Krok

Dobrze umyjemy ziemniaki, ponieważ będziemy je jeść ze skórką

3. Krok

Podzielimy je na pół i wrzucimy do dobrze osolonej wrzącej wody

4. Krok

Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5-7 minut (test - powinniśmy łatwo przebić je nożem)

5. Krok

Ziemniaki odcedzamy przez sitko do innego garnka, a potem zostawiamy je w sitku nad parą na kilka minut

6. Krok

Wlej oliwę do dużej patelni i umieść ziemniaki płaską stroną do dołu

7. Krok

Przyprawiamy je solą, pieprzem i pieczemy, aż staną się ładnie brązowe i chrupiące

8. Krok

Następnie dodajemy 2 ząbki przeciśniętego czosnku i obracamy ziemniaki skórką do góry

9. Krok

Dodajemy masło i rozmaryn / tymianek i pieczemy jeszcze chwilę, aby czosnek ani zioła się nie spaliły

10. Krok

Dołączamy jako załącznik

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy