REKLAMA

Źródło: FB: Sałatki na każdą okazję

Ogórki z kurkumą

Kiszone ogórki z dodatkiem kurkumy to smaczny i zdrowy przysmak, który może służyć jako dodatek do różnych dań. Kurkuma dodaje im nie tylko pięknego, intensywnego koloru, ale także dodatkowych korzyści zdrowotnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Ogórki

  • 1 kg ogórków kiszonych Dodano do

Przyprawy

  • 1 łyżeczka kurkumy Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 1 szkło octu jabłkowego Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 łyżeczki sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Przygotuj ogórki. Ogórki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.

2. Krok

Przygotuj zalewę. W małym garnku, wymieszaj wodę, ocet, cukier, sól i kurkumę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż cukier się rozpuści.

3. Krok

Zalej ogórki. Gdy zalewa jest gotowa, zalej nią pokrojone ogórki. Dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Pozostaw do przestygnięcia. Przykryj miskę i pozostaw ogórki do przestygnięcia do pokojowej temperatury.

5. Krok

Przechowuj w lodówce. Gdy ogórki przestygną, przenieś je do słoja z zamknięciem na zatrzask i przechowuj w lodówce. Po 24 godzinach są gotowe do jedzenia, a smak będzie się pogłębiał z każdym dniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy