Źródło: FB: Sałatki na każdą okazję
Ogórki z kurkumą
Kiszone ogórki z dodatkiem kurkumy to smaczny i zdrowy przysmak, który może służyć jako dodatek do różnych dań. Kurkuma dodaje im nie tylko pięknego, intensywnego koloru, ale także dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Składniki
Ogórki
- 1 kg ogórków kiszonych
Przyprawy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szkło wody
- 1 szkło octu jabłkowego
- 1 szkło cukru
- 2 łyżeczki sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj ogórki. Ogórki umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.
Przygotuj zalewę. W małym garnku, wymieszaj wodę, ocet, cukier, sól i kurkumę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż cukier się rozpuści.
Zalej ogórki. Gdy zalewa jest gotowa, zalej nią pokrojone ogórki. Dokładnie wymieszaj.
Pozostaw do przestygnięcia. Przykryj miskę i pozostaw ogórki do przestygnięcia do pokojowej temperatury.
Przechowuj w lodówce. Gdy ogórki przestygną, przenieś je do słoja z zamknięciem na zatrzask i przechowuj w lodówce. Po 24 godzinach są gotowe do jedzenia, a smak będzie się pogłębiał z każdym dniem.