REKLAMA

Niesamowite ciasto buraczane

Smaczne i zdrowe jest to ciasto. I proste w przygotowaniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
24
  • 500 g buraków Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 200 g Czekoladki Dodano do
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa Dodano do
  • 200 g cukier brązowy Dodano do
  • 2 Cukry waniliowe Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 100 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 30 g kakao holenderskie Dodano do
  • szczypta Sole Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • dżem malinowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Oczyszczone buraki ugotować do miękkości i jeszcze ciepłe przełożyć do blendera. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło, ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Masło i czekolada rozpuszczą się dzięki ciepłemu burakowi.

2. Krok

W innej misce dobrze ubić jajka z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodać masę buraczano-czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.

3. Krok

Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub mniejszej blachy z papierem do pieczenia na dnie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 min. Wystudzone ciasto udekorować malinami i bitą śmietaną. Ja użyłam dżemu malinowego, bo nie miałam malin i było fantastycznie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy