Niesamowite ciasto buraczane
Smaczne i zdrowe jest to ciasto. I proste w przygotowaniu.
Składniki
- 500 g buraków
- 100 g masło
- 200 g Czekoladki
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 200 g cukier brązowy
- 2 Cukry waniliowe
- 3 jajko
- 100 g mąka samozbrylająca
- 30 g kakao holenderskie
- szczypta Sole
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- dżem malinowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyszczone buraki ugotować do miękkości i jeszcze ciepłe przełożyć do blendera. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, masło, ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy. Masło i czekolada rozpuszczą się dzięki ciepłemu burakowi.
W innej misce dobrze ubić jajka z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych jajek dodać masę buraczano-czekoladową i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub mniejszej blachy z papierem do pieczenia na dnie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 min. Wystudzone ciasto udekorować malinami i bitą śmietaną. Ja użyłam dżemu malinowego, bo nie miałam malin i było fantastycznie.