Naleśniki z jabłkami
Zrób te niesamowicie pyszne racuchy z jabłkami, które również robię regularnie. Jednak nie na wszystko jest czas, więc warto zrobić dużą porcję z wyprzedzeniem, ponieważ są pyszne nie tylko od razu, ale także kilka dni później. Po nabraniu wprawy ten przepis stanie się dziecinnie prosty i wszyscy go pokochają.
Składniki
Ciasto na naleśniki:
- 1 filiżanka Mąka
- 1 filiżanka mleko
- 2 jajko
- 1 szczypta sól
- 2 łyżka stołowa olej
- 1 łyżka stołowa cukier
Do nadziewania:
- 3 Średni jabłko
- 2 łyżka stołowa masło
- 3 łyżka stołowa cukier
- 1 łyżeczka Cynamon.
Glazura cukrowa:
- 1⁄2 filiżanka cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj ciasto naleśnikowe: wymieszaj mąkę, mleko, jajko, sól, olej i cukier w dużej misce. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie obrać i pokroić jabłko na małe kawałki. Roztop masło na patelni, dodaj jabłko, cukier i cynamon. Gotować przez około 15 minut, aż jabłka będą miękkie. W międzyczasie regularnie mieszaj, aby się nie przypaliły.
Gdy ciasto naleśnikowe odpocznie, usmaż naleśniki na nieprzywierającej patelni, używając niewielkiej ilości oleju. Najlepiej smażyć je na średnim ogniu, aby naleśniki z nadzieniem jabłkowym się nie przypaliły.
Przygotowane naleśniki napełnić masą jabłkową i złożyć lub zwinąć.
Przygotować polewę: wymieszać cukier puder z mlekiem i skropić nią naleśniki.