Najlepszy pieczony sandacz
Pieczony sandacz to pyszna i zdrowa propozycja na obiad. Doskonale smakuje z lekką zieloną sałatką i ziemniakami. Mimo, że jest to ryba słodkowodna, ma delikatny smak, który wspaniale komponuje się z aromatycznymi ziołami.
Składniki
- 1 cały sandacz. oczyszczony, bez łusek i łba
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna (skórka starta i sok wyciśnięty)
- 1 Łyżka posiekanych świeżych ziół (np. natka pietruszki, rozmaryn tymianek)
- sól i pieprz do smaku
- 1 duży cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1 marchew
- 1 Objętość zielonej pietruszki, posiekanej (do podania)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Umyj sandacza i dokładnie osusz.
W małej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę z oliwek, przeciśnięty czosnek, startą skórkę cytrynową, sok z cytryny, posiekane świeże zioła, sól i pieprz.
Przygotowaną marynatę wmasuj w skórę i wnętrze sandacza.
Na dnie blachy do pieczenia ułóż cebulę i marchew. Połóż sandacza na warzywach.
Piecz sandacza w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i dobrze przypieczone. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby, więc warto sprawdzić, czy jest ona już gotowa, szczególnie w okolicach płetw i ości.
Po upieczeniu wyjmij sandacza z piekarnika i posyp posiekaną zieloną pietruszką.
Podawaj pieczonego sandacza na dużym talerzu, obok warzyw i cytrynowymi plasterkami.