Źródło: Pixabay
Najlepsza szarlotka z nadzieniem twarogowym
Soczyste ciasto ze świeżymi jabłkami i warstwą kremowego twarogu. Idealne do popołudniowej kawy lub jako słodkie zakończenie kolacji. Spód ciasta wykonany jest z kruchego ciasta, a nadzienie jabłkowo-twarogowe jest wypełnione i upieczone.
Składniki
Ciasto:
- 250 g Mąka
- 125 g cukier
- 125 g masło
- 1 jajko
- 1 Szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g Quark
- 100 g cukier
- 1 Pakiet cukier waniliowy
- 2 jajka
- 3 Tablespoon Kasza manna
- 600 g jabłko
- 1 łyżeczka Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na szarlotkę z twarogiem rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg 160 stopni).
Z mąki, cukru, masła, jajka, soli i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Posypać cynamonem.
Wymieszać twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i kaszę mannę.
Natłuść tortownicę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy.
Ułóż kawałki jabłka na cieście i rozprowadź na nich mieszankę twarogu.
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut, aż brzegi będą złotobrązowe, a nadzienie twarogowe zastygnie.
Wyjąć szarlotkę z twarogiem z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem do smaku i podawać.