REKLAMA

Źródło: Pixabay

Najlepsza szarlotka z nadzieniem twarogowym

Soczyste ciasto ze świeżymi jabłkami i warstwą kremowego twarogu. Idealne do popołudniowej kawy lub jako słodkie zakończenie kolacji. Spód ciasta wykonany jest z kruchego ciasta, a nadzienie jabłkowo-twarogowe jest wypełnione i upieczone.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto:

  • 250 g Mąka Dodano do
  • 125 g cukier Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do

Nadzienie:

  • 500 g Quark Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 3 Tablespoon Kasza manna Dodano do
  • 600 g jabłko Dodano do
  • 1 łyżeczka Cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

W przypadku przepisu na szarlotkę z twarogiem rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg 160 stopni).

2. Krok

Z mąki, cukru, masła, jajka, soli i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Krok

W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Posypać cynamonem.

4. Krok

Wymieszać twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i kaszę mannę.

5. Krok

Natłuść tortownicę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno i boki formy.

6. Krok

Ułóż kawałki jabłka na cieście i rozprowadź na nich mieszankę twarogu.

7. Krok

Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut, aż brzegi będą złotobrązowe, a nadzienie twarogowe zastygnie.

8. Krok

Wyjąć szarlotkę z twarogiem z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem do smaku i podawać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy