Źródło: alenafoodphoto from Canva
Muffinki świąteczne
Jest to przepis, który testowałam wielokrotnie podczas świątecznych przygotowań. Każdy raz muffinki były przepyszne, wilgotne i pachnące świętami.
Składniki
- 2 Okulary mąki
- 1 szkło cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 ks jajka
- 1 szkło Mleka
- 1⁄2 Okulary oleju
- 100 g miodu
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie ciasta: w dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika. W drugiej misce łączymy mleko, jajka, olej i miód. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia. Nie wolno nam jednak przemieszać ciasta zbyt długo, bo muffinki mogą wyjść twarde.
Piekarnik i czas pieczenia: przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, należy ustawić piekarnik na 180 stopni i poczekać aż się nagrzeje. Przygotowane ciasto dzielimy równo do foremek na muffinki. Pieczemy około 20 minut – do suchego patyczka.
Muffinki po upieczeniu należy wystudzić a na końcu dokładamy ozdoby świąteczne.