Źródło: Pexels
Miodownik
Świąteczne ciasto miodowe.
Składniki
ciasto
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu
- 1⁄2 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
krem
- 700 ml mléka
- 10 łyżek kaszy manny
- 1 kostka margaryny lub masła
Najnowsze ulotki
Procedura
Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu).
Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta.
W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie. Rozpocznij miksowanie margaryny i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy.
Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem. Wystudzone blaty ciasta przekładaj kremem.