REKLAMA

Źródło: Pexels

Miodownik

Świąteczne ciasto miodowe.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

ciasto

  • 3 jajka Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • 12 kostka margaryny Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżeczki sody Dodano do

krem

  • 700 ml mléka Dodano do
  • 10 łyżek kaszy manny Dodano do
  • 1 kostka margaryny lub masła Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Składniki na ciasto połącz, wyrób na gładką masę, a następnie podziel na cztery równe części. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij cienko rozwałkowaną jedną porcją ciasta. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz przez 10-15 minut w temperaturze 160˚C (w piekarniku z termoobiegiem) lub w 180˚C (w piekarniku bez termoobiegu).

2. Krok

Wystudzone ciasto wyjmij z formy. W ten sam sposób upiecz pozostałe 3 blaty ciasta.

3. Krok

W 200 ml zimnego mleka rozmieszaj kaszę mannę. Pozostałe pół litra mleka zagotuj z cukrem. Do wrzącego mleka powoli wlewaj kaszę i gotuj, dokładnie mieszając, aż całość zgęstnieje. Następnie odłóż, aż wystygnie. Rozpocznij miksowanie margaryny i po kilku chwilach zacznij dodawać po łyżeczce chłodną masę z kaszy.

4. Krok

Produkty muszą się dokładnie połączyć w puszysty krem. Wystudzone blaty ciasta przekładaj kremem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy