REKLAMA

Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery

Miodownik świąteczny

Miodownik to jeden z tych ciast, który musi gościć na moim świątecznym stole każdego roku. Jego wyjątkowy, miodowy smak idealnie komponuje się ze specjalnym, świątecznym nastrój.

REKLAMA

Składniki

porcje
15

Ciasto:

  • 3 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 3 ks jajka Dodano do
  • 3 łyżki miodu Dodano do
  • 120 g schłodzonego masła Dodano do
  • 12 Okulary cukru Dodano do
  • 2 łyżeczki sody Dodano do

Krem grysikowy:

  • 4 Okulary Mleka Dodano do
  • 23 Okulary cukru pudru Dodano do
  • 10 łyżki kaszy mannej Dodano do
  • 250 g masla Dodano do

Polewa czekoladowa:

  • 80 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 5 łyżki Mleka Dodano do

Dodatkowo:

  • 2 garście orzechów włoskich Dodano do
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Ciasto: Przesiać mąkę do miski i dodać sodę oczyszczoną.

2. Krok

Następnie dodać masło i cukier.

3. Krok

Zagnieść ciasto z odrobiną mąki, a następnie dodać jajka i miód.

4. Krok

Wyrobić rękami gładkie ciasto i podzielić je na 4 części.

5. Krok

Zawiń trzy części w folię spożywczą i włóż do lodówki. Rozwałkować jedną część na posypanej mąką stolnicy.

6. Krok

Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

7. Krok

Powtórz procedurę ze wszystkimi ciastami.

8. Krok

Krem: wlej mleko do rondla i dodaj kaszę mannę. Postawić rondel na gazie i stale mieszać, aż kasza zgęstnieje.

9. Krok

Zdjąć garnek z ognia, odstawić na bok i ostudzić.

10. Krok

Umieść miękkie masło w misce, dodaj granulowany cukier i mieszaj, aż będzie puszyste.

11. Krok

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 2 łyżki schłodzonej śmietanki.

12. Krok

Gotowy krem podzielić na trzy części.

13. Krok

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierwszą kromkę. Na wierzchu rozsmarować jedną trzecią kremu. Położyć kolejny arkusz i ponownie rozsmarować. Następna warstwa.

14. Krok

Kontynuować z trzecią warstwą.

15. Krok

Posmaruj wierzch ciasta dżemem i polej czekoladą wymieszaną z mlekiem.

16. Krok

Następnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto przykryć, wstawić do lodówki na całą noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy