:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Mf3H2LWr0R7d5kQe-OGK/f7d071adaca1f554ce86d37a23cfc4.png)
Domowa mortadela
Domowa mortadela to absolutnie smakowite, domowego wyrobu, delikatne mięso, które można służyć jako przekąska lub dodatek do kanapek. Robienie własnej mortadeli pozwala na kontrolowanie jakości składników, a także na eksperymentowanie z różnymi smakami.
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego (z szynki)
- 1 jajko
- 1 Łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 100 ml wody
- 100 ml białego wina
- 20 g żelatyny
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój mięso na małe kawałki i zamroź na około 2 godziny, aż stanie się twardo.
W międzyczasie namocz żelatynę w winie.
Mięso, jajko, sól, cukier i pieprz umieść w mikserze i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj wino z żelatyną i miksuj dalej, aż wszystko się połączy.
Dodaj tłuszcz i znów miksuj, aż sworzec stanie się jednolity.
Uzyskaną masę mięsną przełóż do formy kebabowej lub jakiejkolwiek innej, która Cię interesuje.
Gotuj na parze przez około 1 godzinę, aż temperatura w środku przekroczy 70 stopni Celsjusza.
Pozwól mortadeli ostygnąć, a następnie przechowuj w lodówce.