REKLAMA
Mini desery w kieliszkach
Mini desery w kieliszkach idealnie sprawdzą się jako zakończenie każdego obiadu. Są szybkie w przygotowaniu i pięknie prezentują się na stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 200 g herbatników
- 400 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki likieru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Ulubione owoce lub sos do dekoracji (np. maliny, truskawki)
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Rozgnieć herbatniki w małym kubku lub plastikowej torbie, aż staną się drobnoziarniste.
2. Krok
Misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj ser mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Kontynuuj ubijanie, wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Krok
Przełóż połowę do spodu kieliszków i nałóż równą ilość przygotowanego kremu.
4. Krok
Na krem dodaj kolejną warstwę.
5. Krok
Powtórz kroki 4 i 5, aby stworzyć dwie warstwy kremu i dwie warstwy herbatników.
6. Krok
Skończ deser, dodając na wierzch śmietanę ubitą z cukrem, owoce lub ulubiony sos.
7. Krok
Wstaw desery do lodówki na minimum 2 godziny, aby składniki się schłodziły i połączyły.