REKLAMA

Źródło: Freepik

Chrupiąca pieczeń z udźca wieprzowego

Chrupiący, złocisty wierzch i delikatne wnętrze tej pieczeni z udźca wieprzowego, w połączeniu ze złożonością smaków, zawsze były hitem.

REKLAMA

Składniki

porcje
9
  • 1 Udziec wieprzowy z kością Dodano do
  • 8 ząbki mielonego czosnku Dodano do
  • 2 łyżki stołowe sól Dodano do
  • 2 łyżki stołowe pieprz czarny mielony Dodano do
  • 3 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 filiżanka Rosół z kurczaka Dodano do
  • 1 filiżanka białe wino wytrawne Dodano do
  • 1 Tom świeżego tymianku Dodano do
  • 1 Tom świeżego rozmarynu Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 325 stopni Fahrenheita. Niska temperatura jest kluczem do uzyskania delikatnej i soczystej pieczeni.

2. Krok

Osusz udziec wieprzowy i wykonaj małe nacięcia nożem. Pomoże to w skuteczniejszym przenikaniu smaków do mięsa.

3. Krok

W misce wymieszać zmielony czosnek, sól i pieprz. Wymieszać z oliwą z oliwek, aby uzyskać pastę przyprawową. Rozetrzyj pastę przyprawową na całym udźcu wieprzowym, upewniając się, że dotarła do nacięć.

4. Krok

Umieść pieczeń wieprzową w dużej brytfannie z rusztem. Upewnij się, że ruszt jest solidny, aby utrzymać ciężar udźca. Ruszt pomoże równomiernie rozprowadzić ciepło, zapewniając w ten sposób piękną skórkę.

5. Krok

Wlej bulion z kurczaka i wino na dno patelni. To nie tylko utrzyma wilgotność mięsa, ale także będzie stanowić podstawę sosu.

6. Krok

Posypać tymiankiem i rozmarynem. Obfita ilość ziół dodaje jasnego, świeżego smaku tej bogatej pieczeni.

7. Krok

Piecz udziec wieprzowy przez około 4-5 godzin. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości udźca. Aby uzyskać soczystą pieczeń, należy dążyć do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 160-170 stopni Fahrenheita.

8. Krok

Po ugotowaniu wyjąć udziec wieprzowy z piekarnika. Odpocznij przez około 20 minut przed rzeźbieniem. Odpoczynek jest równie ważny jak sam proces pieczenia. Pozwala sokom na redystrybucję, zapewniając wilgotną i delikatną pieczeń.

9. Krok

Podczas gdy udziec wieprzowy odpoczywa, przygotuj sos z kapiącego z patelni tłuszczu. Pokrój wieprzowinę i podawaj na gorąco z sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1117 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy