REKLAMA
Źródło: vladimir-mironov from Canva
Mintaj z piekarnika
Prosty i smaczny przepis na rybę pieczoną w piekarniku. Mintaj to niska kaloryczność i bogactwo białka. Ta ryba jest również źródłem cennych dla organizmu kwasów Omega-3. Idealna dla osób dbających o zdrową dietę.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Ryba
- 1 sztuka mintaj
Marinada
- 3 zęby czosnek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 Łyżka soku z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przygotuj rybę: oczyszcz mintaja, usuwając skrzela i wnętrzności. Opłucz rybę zimną wodą i osusz.
2. Krok
Przyrządź marynatę: Rozgnieć czosnek, wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie rybę natrzyj z zewnątrz oraz w środku przygotowanym sosem.
3. Krok
Odstaw rybę do lodówki na co najmniej 30 minut – w tym czasie ryba nasiąknie smakiem marynaty.
4. Krok
Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
5. Krok
Podawaj rybę gorącą, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki i pokrojoną cytryną.