REKLAMA

Źródło: YelenaYemchuk from Getty Images

Mini beziki

Mini beziki to jedno z moich ulubionych ciasteczek. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy jako smakołyk dla dzieci.

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 4 Białka jaj Dodano do
  • 200 g cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka octu winnego Dodano do
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Krok

Białka ubijamy na sztywno. Kiedy będą już prawie ubite, dodajemy po mału cukier pudru. W tym momencie warto mieć cierpliwość i dodawać cukier naprawdę powoli, żeby białka miały czas na jego wchłonięcie.

3. Krok

Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. To, co ja lubię w tych bezikach, to delikatna kruchość, którą daje ocet i mąka.

4. Krok

Następnie, jeżeli chcemy kolorowe beziki, aplikujemy barwnik spożywczy. Ale uwaga – nie dodajemy go bezpośrednio do masy, tylko delikatnie mieszamy go łyżką.

5. Krok

Przy pomocy dwóch łyżeczek układamy kropeczki na blasze. Pamiętajcie, beziki bardzo rosną, więc trzeba zachować między nimi odstępy.

6. Krok

Pieczemy beziki około godziny. Beziki są gotowe, gdy łatwo odchodzą od papieru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy