Źródło: YelenaYemchuk from Getty Images
Mini beziki
Mini beziki to jedno z moich ulubionych ciasteczek. Idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy jako smakołyk dla dzieci.
Składniki
- 4 Białka jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno. Kiedy będą już prawie ubite, dodajemy po mału cukier pudru. W tym momencie warto mieć cierpliwość i dodawać cukier naprawdę powoli, żeby białka miały czas na jego wchłonięcie.
Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. To, co ja lubię w tych bezikach, to delikatna kruchość, którą daje ocet i mąka.
Następnie, jeżeli chcemy kolorowe beziki, aplikujemy barwnik spożywczy. Ale uwaga – nie dodajemy go bezpośrednio do masy, tylko delikatnie mieszamy go łyżką.
Przy pomocy dwóch łyżeczek układamy kropeczki na blasze. Pamiętajcie, beziki bardzo rosną, więc trzeba zachować między nimi odstępy.
Pieczemy beziki około godziny. Beziki są gotowe, gdy łatwo odchodzą od papieru.