REKLAMA

Migdałowe ciasteczka linzer z wanilią

Naszych ukochanych ciasteczek linzer nie można przegapić w Boże Narodzenie, są dla nas numerem 1, spróbuj ich już dziś. Tak jak w przepisie.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 250 g Zwykła mąka orkiszowa Dodano do
  • 100 g mąka migdałowa Dodano do
  • 2 żółtko Dodano do
  • szczypta sól waniliowa Dodano do
  • 100 g cukier trzcinowy w proszku Dodano do
  • 1 łyżeczka mielona wanilia Dodano do
  • 150 g masło Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

100 min.
1. Krok

Z powyższych składników wyrobić zwarte ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić ciasto na 2-3 godziny do lodówki.

2. Krok

Przygotuj foremki do wycinania, wałek do ciasta i dżem. W naszych ciastkach linzer używamy konfitury z dzikiej róży. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na grubość około 3 mm i wytnij pożądane kształty. Ciasto jest kruche, więc posyp je mąką od spodu i od góry, aby się nie połamało ani nie przykleiło. Piec przez 7-10 minut. Powinny pozostać białe. Po ostygnięciu posmaruj dżemem i polewą. Smacznego 🤗

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy