REKLAMA
Migdałowe ciasteczka linzer z wanilią
Naszych ukochanych ciasteczek linzer nie można przegapić w Boże Narodzenie, są dla nas numerem 1, spróbuj ich już dziś. Tak jak w przepisie.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
- 250 g Zwykła mąka orkiszowa
- 100 g mąka migdałowa
- 2 żółtko
- szczypta sól waniliowa
- 100 g cukier trzcinowy w proszku
- 1 łyżeczka mielona wanilia
- 150 g masło
- Skórka z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
100 min.
1. Krok
Z powyższych składników wyrobić zwarte ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
2. Krok
Przygotuj foremki do wycinania, wałek do ciasta i dżem. W naszych ciastkach linzer używamy konfitury z dzikiej róży. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni na grubość około 3 mm i wytnij pożądane kształty. Ciasto jest kruche, więc posyp je mąką od spodu i od góry, aby się nie połamało ani nie przykleiło. Piec przez 7-10 minut. Powinny pozostać białe. Po ostygnięciu posmaruj dżemem i polewą. Smacznego 🤗