REKLAMA

Mięso konserwowe w słoiku

Mięso w słoiku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zapewnia długotrwałość i wygodę konserwowanego mięsa. Jest to doskonały sposób na zachowanie smaku i wartości odżywczych mięsa na dłuższy czas. Można go używać jako bazy do wielu różnych potraw, od gulaszu po kanapki.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg schabu Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 6 słoików o pojemności pół litra Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C.

2. Krok

Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki o wielkości ok. 3 cm.

3. Krok

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.

4. Krok

Słoiki umyj, a następnie wysusz w piekarniku.

5. Krok

Do każdego słoika włóż liść laurowy i ziarno ziela angielskiego, a następnie dodaj mięso.

6. Krok

Mięso posyp solą i pieprzem, a na wierzch dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

7. Krok

Zakręć słoiki i ustaw na blasze w piekarniku na około 2 godziny.

8. Krok

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90 stopni C i piecz jeszcze godzinę.

9. Krok

Po upieczeniu mięso powinno być zupełnie przykryte tłuszczem.

10. Krok

Wyjmij słoiki z piekarnika i odwróć do góry dnem, aby stworzyć próżnię.

11. Krok

Odstaw do ostygnięcia.

12. Krok

Przechowuj mięso w słoiku w chłodnym miejscu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy