REKLAMA

Źródło: Canva

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 212 i szklanki mąki Dodano do
  • 1 szklanka masła Dodano do
  • 12 szklanki cukru Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżka kakao Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 1 łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 12 szklanki dżemu lub marmolady Dodano do
  • 12 szklanki posiekanej orzechów laskowych Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

W misce połącz mąkę, masło, cukier, żółtka, jajko, kakao, sól i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Krok

Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm.

3. Krok

Przenieś ciasto do formy do tarty, wyłożonej papierem do pieczenia, i nakłuj ciasto widelcem.

4. Krok

Na cieście rozsmaruj dżem lub marmoladę, a następnie posyp orzechami.

5. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.

6. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.

7. Krok

Podaj polany lukrem lub udekoruj wedle uznania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy