REKLAMA
Źródło: Canva
Mazurek
Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 21⁄2 i szklanki mąki
- 1 szklanka masła
- 1⁄2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1⁄2 szklanki dżemu lub marmolady
- 1⁄2 szklanki posiekanej orzechów laskowych
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
70 min.
1. Krok
W misce połącz mąkę, masło, cukier, żółtka, jajko, kakao, sól i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
2. Krok
Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
3. Krok
Przenieś ciasto do formy do tarty, wyłożonej papierem do pieczenia, i nakłuj ciasto widelcem.
4. Krok
Na cieście rozsmaruj dżem lub marmoladę, a następnie posyp orzechami.
5. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące.
6. Krok
Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
7. Krok
Podaj polany lukrem lub udekoruj wedle uznania.