Marynowane patisony
Marynowane patisony to pyszna przystawka, idealna do podania na letnie grillowanie lub jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki
- 3 Średni patisony
- 1 Łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy ziarnistej
- 1 łyżeczka koperku suszonego
- 1 goździk czosnku, przeciśnięty przez praskę
- Kilka gałązek świeżego koperku (do dekoracji)
Najnowsze ulotki
Procedura
Patisony umyj, usuń szypułki i pokrój na cienkie plasterki. Możesz zostawić skórkę, jeśli jest delikatna, lub obrać patisony, jeśli skórka jest twarda.
W dużym garnku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól, gorczycę, koper suszony i czosnek. Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez kilka minut, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Dodaj pokrojone patisony do gorącego roztworu i gotuj przez 2-3 minuty. Patisony powinny stać się delikatne, ale wciąż lekko chrupiące.
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw go do ostygnięcia. Upewnij się, że patisony są całkowicie zanurzone w marynacie.
Gdy marynata jest już zimna, możesz przenieść patisony wraz z marynatą do słoików lub pojemników z zamknięciem.
Schładzaj marynowane patisony w lodówce przez co najmniej 24 godziny, aby smaki dobrze się przegryzły.
Przed podaniem udekoruj marynowane patisony świeżymi gałązkami koperku.