REKLAMA
Marynowane grzyby w occie
Marynowane grzyby w occie to doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek czy kanapek. Podkreślają smak potraw, nadają im dodatkowej aromatyczności. Prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem grzybów przez dłuższy czas.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg grzybów (np. pieczarek, borowików)
- 2 łyżki soli
- 1 Łyżka cukru
- kilka ziaren pieprzu
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 2 listy laurowe
- 5 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego koperku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Grzyby myjemy, osuszamy i jeżeli są duże, kroimy na mniejsze kawałki.
2. Krok
W garnku mieszamy ocet, wodę, sól, cukier, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy.
3. Krok
Do garnka dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 10-15 minut.
4. Krok
Czosnek kroimy w plasterki, a koperku drobno siekamy.
5. Krok
Do słoików wsypujemy trochę czosnku i koperku, następnie układamy grzyby i zalewamy marynatą. Pozostawiamy do ostudzenia.
6. Krok
Słoiki z grzybami zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie przed spożyciem.