REKLAMA

Marynowane grzyby w occie

Marynowane grzyby w occie to doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek czy kanapek. Podkreślają smak potraw, nadają im dodatkowej aromatyczności. Prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem grzybów przez dłuższy czas.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg grzybów (np. pieczarek, borowików) Dodano do
  • 2 łyżki soli Dodano do
  • 1 Łyżka cukru Dodano do
  • kilka ziaren pieprzu Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ząbków czosnku Dodano do
  • kilka gałązek świeżego koperku Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Grzyby myjemy, osuszamy i jeżeli są duże, kroimy na mniejsze kawałki.

2. Krok

W garnku mieszamy ocet, wodę, sól, cukier, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy.

3. Krok

Do garnka dodajemy grzyby i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

4. Krok

Czosnek kroimy w plasterki, a koperku drobno siekamy.

5. Krok

Do słoików wsypujemy trochę czosnku i koperku, następnie układamy grzyby i zalewamy marynatą. Pozostawiamy do ostudzenia.

6. Krok

Słoiki z grzybami zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 tygodnie przed spożyciem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy