REKLAMA

Źródło: svariophoto from Getty Images

Makaron z sosem pomidorowym

Lekki i szybki lunch bez mięsa. Makaron z sosem pomidorowym to moje ulubione danie. Czy to ze względu na ich prostotę, wartości odżywcze, czy możliwości wariacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g Makaron Dodano do
  • 3 szt pomidory Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • 100 g Tarty parmezan Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • bazylia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Opłucz pomidory, pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Następnie pokrój pomidory na małe kawałki.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj czosnek.

3. Krok

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek i podsmażyć go. Uważaj, aby nie przypalić czosnku.

4. Krok

Gdy czosnek będzie aromatyczny (ale jeszcze nie zabarwiony), dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pozwoli to pomidorom i czosnkowi pięknie się połączyć i stworzyć cudownie aromatyczny sos.

5. Krok

W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dużym garnku z osoloną wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Należy pamiętać, że czescy producenci makaronów podają dłuższy niż optymalny czas gotowania. Makaron powinien pozostać lekko twardy w środku, aby zachować właściwą konsystencję al dente.

6. Krok

Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale pozostaw trochę przegotowanej wody. Dodaj wodę z makaronu do sosu, dzięki czemu sos lepiej połączy się z makaronem.

7. Krok

Dodaj makaron do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj, aby sos ładnie otulił każdy makaron.

8. Krok

Podawać natychmiast posypane startym parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy