Źródło: svariophoto from Getty Images
Makaron z sosem pomidorowym
Lekki i szybki lunch bez mięsa. Makaron z sosem pomidorowym to moje ulubione danie. Czy to ze względu na ich prostotę, wartości odżywcze, czy możliwości wariacji.
Składniki
- 400 g Makaron
- 3 szt pomidory
- 2 Goździki Czosnek
- 100 g Tarty parmezan
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- bazylia
Najnowsze ulotki
Procedura
Opłucz pomidory, pokrój je na ćwiartki i usuń pestki. Następnie pokrój pomidory na małe kawałki.
Obierz i drobno posiekaj czosnek.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek i podsmażyć go. Uważaj, aby nie przypalić czosnku.
Gdy czosnek będzie aromatyczny (ale jeszcze nie zabarwiony), dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pozwoli to pomidorom i czosnkowi pięknie się połączyć i stworzyć cudownie aromatyczny sos.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente w dużym garnku z osoloną wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Należy pamiętać, że czescy producenci makaronów podają dłuższy niż optymalny czas gotowania. Makaron powinien pozostać lekko twardy w środku, aby zachować właściwą konsystencję al dente.
Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go, ale pozostaw trochę przegotowanej wody. Dodaj wodę z makaronu do sosu, dzięki czemu sos lepiej połączy się z makaronem.
Dodaj makaron do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj, aby sos ładnie otulił każdy makaron.
Podawać natychmiast posypane startym parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego!