REKLAMA

Źródło: Getty Images

Makaron Pomodoro

Makaron Pomodoro to klasyk kuchni włoskiej, słynący z prostoty i smakowitości. Jest to idealne danie na szybki i smaczny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 320 g Makaronu (spaghetti lub penne) Dodano do
  • 500 g świeżych dojrzałych pomidorów Dodano do
  • 4 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Bazylia do smaku Dodano do
  • 80 g startego parmezanu Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

W międzyczasie zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj makaron al dente. Zachowaj chochlę wody z gotowania, a następnie odcedź makaron.

2. Krok

Pomidory umyć i naciąć z wierzchu na krzyż. Zanurzyć je na kilka minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.

3. Krok

Wyjąć czosnek z sosu pomidorowego, a następnie dodać makaron i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania, aby danie było bardziej kremowe.

4. Krok

Na dużej patelni podsmaż ząbek czosnku na oliwie z oliwek, następnie dodaj pomidory, sól i gotuj przez 15 minut.

5. Krok

Makaron Pomodoro podawać na gorąco, posypując każde danie startym parmezanem i dekorując listkami świeżej bazylii.

6. Krok

W międzyczasie zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj makaron al dente. Zachowaj chochlę wody z gotowania, a następnie odcedź makaron.

7. Krok

Wyjąć czosnek z sosu pomidorowego, a następnie dodać makaron i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania, aby danie było bardziej kremowe.

8. Krok

Makaron Pomodoro podawać na gorąco, posypując każde danie startym parmezanem i dekorując listkami świeżej bazylii.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy