Źródło: Getty Images
Makaron Pomodoro
Makaron Pomodoro to klasyk kuchni włoskiej, słynący z prostoty i smakowitości. Jest to idealne danie na szybki i smaczny obiad.
Składniki
- 320 g Makaronu (spaghetti lub penne)
- 500 g świeżych dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- sól do smaku
- Bazylia do smaku
- 80 g startego parmezanu
Najnowsze ulotki
Procedura
W międzyczasie zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj makaron al dente. Zachowaj chochlę wody z gotowania, a następnie odcedź makaron.
Pomidory umyć i naciąć z wierzchu na krzyż. Zanurzyć je na kilka minut we wrzącej wodzie. Odcedzić, obrać i pokroić w kostkę.
Wyjąć czosnek z sosu pomidorowego, a następnie dodać makaron i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania, aby danie było bardziej kremowe.
Na dużej patelni podsmaż ząbek czosnku na oliwie z oliwek, następnie dodaj pomidory, sól i gotuj przez 15 minut.
Makaron Pomodoro podawać na gorąco, posypując każde danie startym parmezanem i dekorując listkami świeżej bazylii.
W międzyczasie zagotuj wodę na makaron, posól ją i ugotuj makaron al dente. Zachowaj chochlę wody z gotowania, a następnie odcedź makaron.
Wyjąć czosnek z sosu pomidorowego, a następnie dodać makaron i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dodać trochę wody z gotowania, aby danie było bardziej kremowe.
Makaron Pomodoro podawać na gorąco, posypując każde danie startym parmezanem i dekorując listkami świeżej bazylii.