REKLAMA

Lukier na mleku

Ten domowy przepis na lukier na mleku jest idealny do ciast i babeczek. Jest szybki, łatwy i daje gładki, błyszczący lukier, który nie jest zbyt słodki.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki Mleka Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

W małym garnku na średnim ogniu podgrzewaj mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

2. Krok

Wsyp cukier puder do garnka i mieszaj, aż cukier się rozpuści i lukier stanie się głęboki i błyszczący.

3. Krok

Zdejmij garnuszek z ognia. Pozwól lukierowi ochłodzić się przez kilka minut przed użyciem. Po ochłodzeniu lukier będzie gęstniał.

4. Krok

Używaj od razu, rozsmarowując na ciasto lub ciasteczka. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka. Jeśli lukier jest zbyt cienki, dodaj trochę więcej cukru pudru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy