REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1KfvDHuYlF-P3amvajzr/8131045aeb409708767d2c984d7f28.png)
Lukier na mleku
Ten domowy przepis na lukier na mleku jest idealny do ciast i babeczek. Jest szybki, łatwy i daje gładki, błyszczący lukier, który nie jest zbyt słodki.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki Mleka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
10 min.
1. Krok
W małym garnku na średnim ogniu podgrzewaj mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Krok
Wsyp cukier puder do garnka i mieszaj, aż cukier się rozpuści i lukier stanie się głęboki i błyszczący.
3. Krok
Zdejmij garnuszek z ognia. Pozwól lukierowi ochłodzić się przez kilka minut przed użyciem. Po ochłodzeniu lukier będzie gęstniał.
4. Krok
Używaj od razu, rozsmarowując na ciasto lub ciasteczka. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka. Jeśli lukier jest zbyt cienki, dodaj trochę więcej cukru pudru.