REKLAMA

Źródło: Pixabay: isfara

Linzer bez jajek

Osobista wskazówka: można użyć kilku rodzajów dżemu, aby linzer był bardziej kolorowy i smaczny. Pieczenie linzera to świetna zabawa, zwłaszcza gdy rodzina jest razem i wszyscy pomagają w zacieraniu.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 500 g Mąka Dodano do
  • 300 g masło Dodano do
  • 200 g cukier puder Dodano do
  • 1 pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 1 cytryna Starta skórka Dodano do
  • 2 żółtka jaj Dodano do
  • Dżem (brzoskwiniowy, śliwkowy, truskawkowy Dodano do
  • Do smaku) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pierwszym krokiem jest wyjęcie masła z lodówki, aby miało temperaturę pokojową, gdy zaczynasz wyrabiać ciasto. Jest to ważny krok, ponieważ ciasto z masłem lepiej się łączy, jeśli masło nie jest zbyt twarde.

2. Krok

Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu) w misce i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz użyć startego słodzika zamiast cukru pudru.

3. Krok

Uformuj ciasto w kulki, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, aby ułatwić rozciąganie.

4. Krok

Na posypanej mąką powierzchni rozciągnij ciasto do grubości około 3-4 mm. Wycinaj ciastka za pomocą wykrawaczki o różnych kształtach. Jeśli nie masz wykrawacza, możesz użyć szklanki do wycięcia kształtów, najważniejsze jest, aby uzyskać dwa identyczne kształty.

5. Krok

Umieść kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż nabiorą jasnego koloru.

6. Krok

Po upieczeniu pozostawić ciastka do ostygnięcia, ponieważ gorące mogą stać się kruche i pękać. Następnie rozsmaruj dżem na jednej połowie ciasta i połóż drugą połowę na wierzchu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy