Źródło: Pixabay: isfara
Linzer bez jajek
Osobista wskazówka: można użyć kilku rodzajów dżemu, aby linzer był bardziej kolorowy i smaczny. Pieczenie linzera to świetna zabawa, zwłaszcza gdy rodzina jest razem i wszyscy pomagają w zacieraniu.
Składniki
- 500 g Mąka
- 300 g masło
- 200 g cukier puder
- 1 pakiet cukier waniliowy
- 1 cytryna Starta skórka
- 2 żółtka jaj
- Dżem (brzoskwiniowy, śliwkowy, truskawkowy
- Do smaku)
Najnowsze ulotki
Procedura
Pierwszym krokiem jest wyjęcie masła z lodówki, aby miało temperaturę pokojową, gdy zaczynasz wyrabiać ciasto. Jest to ważny krok, ponieważ ciasto z masłem lepiej się łączy, jeśli masło nie jest zbyt twarde.
Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem dżemu) w misce i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz użyć startego słodzika zamiast cukru pudru.
Uformuj ciasto w kulki, przykryj i wstaw do lodówki na 30 minut, aby ułatwić rozciąganie.
Na posypanej mąką powierzchni rozciągnij ciasto do grubości około 3-4 mm. Wycinaj ciastka za pomocą wykrawaczki o różnych kształtach. Jeśli nie masz wykrawacza, możesz użyć szklanki do wycięcia kształtów, najważniejsze jest, aby uzyskać dwa identyczne kształty.
Umieść kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10-12 minut, aż nabiorą jasnego koloru.
Po upieczeniu pozostawić ciastka do ostygnięcia, ponieważ gorące mogą stać się kruche i pękać. Następnie rozsmaruj dżem na jednej połowie ciasta i połóż drugą połowę na wierzchu.