REKLAMA
Leczo na zimę

Leczo na zimę

Doskonałe i bardzo proste danie warzywne z pomidorów i papryki. Przygotowuję go co roku, nigdy nie może go zabraknąć na naszym stole zimą!

REKLAMA

Składniki

porcje
9
  • 412 kg pomidory Dodano do
  • 2 kg Papryki Dodano do
  • 1 kg The Onion Dodano do
  • 250 ml olej Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Sól Dodano do
  • 2 łyżka stołowa mielona czerwona papryka Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Warzywa oceniamy, myjemy i kroimy. Paprykę i pomidory na mniejsze lub średnie kawałki, a cebulę na mniejsze kawałki.

2. Krok

Na oleju dusimy i lekko podsmażamy cebulę. Dodajemy mieloną paprykę, chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko lekko solimy, przykrywamy i czekamy chwilę, aż papryka zmniejszy swoją objętość.

3. Krok

Następnie dodajemy pomidory, 2 łyżeczki soli, mieszamy i gotujemy wszystko do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zwykle sprawdzam większy kawałek papryki🙂

4. Krok

Gotowe leczo napełniamy do słoików, dobrze zamykamy i przewracamy do góry dnem. Leczo pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu przewracamy z powrotem i możemy przechowywać 🙂

5. Krok

Lečo smakuje świetnie zarówno bez jajka, jak i z jajkiem, zależnie od gusta. Używam go zimą i do lecza, gulaszu i właściwie wszędzie tam, gdzie potrzebuję pomidorów i papryki🙂 Smacznego!

Leczo na zimę - etap przygotowania 1
6. Krok

Moje kolejne przepisy można znaleźć także na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy