Leczo na zimę
Doskonałe i bardzo proste danie warzywne z pomidorów i papryki. Przygotowuję go co roku, nigdy nie może go zabraknąć na naszym stole zimą!
Składniki
- 41⁄2 kg pomidory
- 2 kg Papryki
- 1 kg The Onion
- 250 ml olej
- 2 łyżka stołowa Sól
- 2 łyżka stołowa mielona czerwona papryka
Najnowsze ulotki
Procedura
Warzywa oceniamy, myjemy i kroimy. Paprykę i pomidory na mniejsze lub średnie kawałki, a cebulę na mniejsze kawałki.
Na oleju dusimy i lekko podsmażamy cebulę. Dodajemy mieloną paprykę, chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną paprykę. Wszystko lekko solimy, przykrywamy i czekamy chwilę, aż papryka zmniejszy swoją objętość.
Następnie dodajemy pomidory, 2 łyżeczki soli, mieszamy i gotujemy wszystko do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Zwykle sprawdzam większy kawałek papryki🙂
Gotowe leczo napełniamy do słoików, dobrze zamykamy i przewracamy do góry dnem. Leczo pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu przewracamy z powrotem i możemy przechowywać 🙂
Lečo smakuje świetnie zarówno bez jajka, jak i z jajkiem, zależnie od gusta. Używam go zimą i do lecza, gulaszu i właściwie wszędzie tam, gdzie potrzebuję pomidorów i papryki🙂 Smacznego!
Moje kolejne przepisy można znaleźć także na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube