REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/7k4sn6kw3tyn0-HXoU9h/2b2b43fcea0552d70196e78aacb4cb.jpeg)
Źródło: Canva
Łazanki
Łazanki z kapustą i kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto przepis na jego przygotowanie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g makaronu łazanki
- 1 kg kapusty białej
- 500 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz dla smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Kapustę umyj, pokrój w kawałki i zeszklij na patelni z cebulą i czosnkiem. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. W garnku roztop masło i dodaj mąkę, mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos zgęstnieje.
2. Krok
Dodaj kapustę, kiełbasę i przyprawy dla smaku. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i podawaj na ciepło.