REKLAMA

Źródło: Canva

Łazanki

Łazanki z kapustą i kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto przepis na jego przygotowanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g makaronu łazanki Dodano do
  • 1 kg kapusty białej Dodano do
  • 500 g kiełbasy Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól i pieprz dla smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Kapustę umyj, pokrój w kawałki i zeszklij na patelni z cebulą i czosnkiem. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. W garnku roztop masło i dodaj mąkę, mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos zgęstnieje.

2. Krok

Dodaj kapustę, kiełbasę i przyprawy dla smaku. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy