REKLAMA

Źródło: Pixabay: Couleur

Łatwy kremowy serowy placek ziemniaczany

Ten przepis łączy w sobie bogactwo sera, wygodę ziemniaków i subtelny, słodki smak cebuli. Zawsze okazuje się pysznie kremowy i pełen smaku, idealny dodatek do obiadu lub wygodna opcja na lunch sama w sobie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 5 średnie ziemniaki Dodano do
  • 1 średnia cebula Dodano do
  • 3 ząbki czosnku Dodano do
  • 500 ml Kremu Dodano do
  • 200 gms Startego sera cheddar Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczka czarnego pieprzu Dodano do
  • 50 gms Masła Dodano do
  • Świeża pietruszka do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do temperatury 355 stopni Fahrenheita (180 stopni Celsjusza) - to ważny krok, dzięki któremu ziemniaki upieką się równomiernie.

2. Krok

Następnie obierz i pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie plasterki. Osobiście używam do tego krajalnicy mandoliny, aby zapewnić jednolitość, ale ostry nóż radzi sobie równie dobrze.

3. Krok

Za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub wyciskarki zmiażdż czosnek - jego sok powinien być dobrze uwolniony, aby nadać wypiekowi najlepszy smak.

4. Krok

W dużej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki, cebulę, zmiażdżony czosnek, śmietanę, połowę sera, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, aby każdy plasterek został pokryty śmietaną i serem, co spowoduje bardziej kremowy wypiek.

5. Krok

Wysmaruj naczynie do pieczenia masłem, upewniając się, że wszystkie boki są dobrze pokryte, aby zapobiec przywieraniu. Po latach pieczenia sugerowałbym użycie głębokiego naczynia, aby pomieścić kremową konsystencję bez przelewania.

6. Krok

Ułóż mieszankę ziemniaków równomiernie w naczyniu do pieczenia, dociskając ją, aby była zwarta.

7. Krok

Przed włożeniem do piekarnika posyp je resztą sera. Ser utworzy złotą skórkę podczas pieczenia ziemniaków - gratka dla wszystkich miłośników sera!

8. Krok

Piec przez około 1 godzinę i 15 minut, aż wierzch będzie złoty, a ziemniaki miękkie. Użyj widelca, aby sprawdzić, czy ziemniaki są gotowe - powinien wsuwać się bez oporu.

9. Krok

Odstawić na kilka minut do ostygnięcia, a przed podaniem udekorować świeżą natką pietruszki. Dekoracja nie tylko doda koloru, ale także świeżego smaku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy