REKLAMA
Źródło: Canva
Kutia
Kutia to tradycyjne danie kuchni białoruskiej i ukraińskiej, które jest podawane na świątecznych stołach.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szkło pszenicy
- 2 łyżki masło
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1⁄4 łyżeczki kardamónu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
W garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj pszenicę. Gotuj przez około 20 minut, aż będzie miękka.
2. Krok
Dodaj ryż i mak do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut.
3. Krok
W rondelku rozpuść masło i dodaj orzechy, miód, rodzynki, żurawinę i morele. Podgrzej na średnim ogniu przez około 5 minut.
4. Krok
Dodaj mieszankę orzechową do garnka z pszenicą i ryżem, a także cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon. Wymieszaj dokładnie.
5. Krok
Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.