REKLAMA

Kurkumowe szaszłyki z kurczaka z dipem kolendrowo-kokosowo-limonkowym

Inspirowane kuchnią indyjską danie z kurczakiem to jasny, letni pomysł na wspólne gotowanie lub grillowanie poza zwykłymi burgerami.

REKLAMA
15 najlepszych przepisów na grilla, które idealnie sprawdzą się na początek lata

Przepis można znaleźć w tym artykule

15 najlepszych przepisów na grilla, które idealnie sprawdzą się na początek lata

Składniki

porcje
1
  • 2 łyżki stołowe łodygi kolendry drobno posiekane Dodano do
  • 2 łyżeczki Całe ziarna białego pieprzu Dodano do
  • 2 łyżeczki Całe nasiona kolendry Dodano do
  • 4 pod Duży czosnek obrany i pokrojony w kostkę Dodano do
  • 1.3 kg Udka z kurczaka bez kości i skóry Dodano do
  • 3 łyżki stołowe sos rybny Dodano do
  • 2 łyżki stołowe Sos ostrygowy Dodano do
  • 1 łyżka stołowa kurkuma mielona Dodano do
  • 2 łyżki stołowe Jasny lub ciemny brązowy cukier Dodano do
  • 3 łyżki stołowe Liście kolendry posiekane Dodano do
  • 1 Limonka sok i skórka Dodano do
  • 1 filiżanka Pełnotłuste mleko kokosowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Połącz łodygi kolendry, biały pieprz, kolendrę i czosnek w moździerzu i tłuczku i ubij na drobną pastę. Można to również zrobić w małym robocie kuchennym.

2. Krok

W dużej misce miksera dodać sos rybny, sos ostrygowy, mieloną kurkumę, brązowy cukier i przygotowaną pastę. Wszystko dobrze wymieszać i dodać kurczaka. Mieszać, aż kurczak będzie dobrze pokryty. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 do godzin.

3. Krok

W małej misce dodaj skórkę z limonki, sok, kolendrę i mleko kokosowe, aż uzyskasz ulubioną konsystencję. Dodaj sól i pieprz do smaku.

4. Krok

Nałóż kawałki kurczaka na namoczone bambusowe szpadki, mocno dociskając je do siebie, aby utworzyć zwartą masę mięsa na szpadkach.

5. Krok

Rozgrzać żeliwną patelnię grillową do wysokiej temperatury. Spryskać olejem rzepakowym przed umieszczeniem na patelni kilku szaszłyków na raz.

6. Krok

Grillować kurczaka, obracając od czasu do czasu, aż będzie dokładnie ugotowany i lekko zwęglony, łącznie około 8 minut. Zdjąć kurczaka z grilla i podawać z dipem kokosowym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy