Kurkumowe szaszłyki z kurczaka z dipem kolendrowo-kokosowo-limonkowym
Inspirowane kuchnią indyjską danie z kurczakiem to jasny, letni pomysł na wspólne gotowanie lub grillowanie poza zwykłymi burgerami.
Składniki
- 2 łyżki stołowe łodygi kolendry drobno posiekane
- 2 łyżeczki Całe ziarna białego pieprzu
- 2 łyżeczki Całe nasiona kolendry
- 4 pod Duży czosnek obrany i pokrojony w kostkę
- 1.3 kg Udka z kurczaka bez kości i skóry
- 3 łyżki stołowe sos rybny
- 2 łyżki stołowe Sos ostrygowy
- 1 łyżka stołowa kurkuma mielona
- 2 łyżki stołowe Jasny lub ciemny brązowy cukier
- 3 łyżki stołowe Liście kolendry posiekane
- 1 Limonka sok i skórka
- 1 filiżanka Pełnotłuste mleko kokosowe
Najnowsze ulotki
Procedura
Połącz łodygi kolendry, biały pieprz, kolendrę i czosnek w moździerzu i tłuczku i ubij na drobną pastę. Można to również zrobić w małym robocie kuchennym.
W dużej misce miksera dodać sos rybny, sos ostrygowy, mieloną kurkumę, brązowy cukier i przygotowaną pastę. Wszystko dobrze wymieszać i dodać kurczaka. Mieszać, aż kurczak będzie dobrze pokryty. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 do godzin.
W małej misce dodaj skórkę z limonki, sok, kolendrę i mleko kokosowe, aż uzyskasz ulubioną konsystencję. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Nałóż kawałki kurczaka na namoczone bambusowe szpadki, mocno dociskając je do siebie, aby utworzyć zwartą masę mięsa na szpadkach.
Rozgrzać żeliwną patelnię grillową do wysokiej temperatury. Spryskać olejem rzepakowym przed umieszczeniem na patelni kilku szaszłyków na raz.
Grillować kurczaka, obracając od czasu do czasu, aż będzie dokładnie ugotowany i lekko zwęglony, łącznie około 8 minut. Zdjąć kurczaka z grilla i podawać z dipem kokosowym.