REKLAMA

Kruche bułeczki z orzechami włoskimi

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
20
  • 2 żółtka jaj temperatura pokojowa Dodano do
  • 430 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 100 g Domowy smalec wieprzowy temperatura pokojowa Dodano do
  • 2 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 1 łyżeczka Drożdże suszone droetker en Dodano do
  • orzechy włoskie Dodano do
  • 2 łyżki dżem morelowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.

Wyrobić zwarte ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto nie zmieni zbytnio objętości, tak jak jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego, ale nie martwcie się podczas pieczenia pięknie urośnie 👌 Z ciasta robimy kulki, które rozwałkowujemy jak na kształt gruszki, nacinamy z jednej strony (tak, żeby nie przeciąć brzegów ciasta) na pełną część nakładamy nadzienie ( zmielone orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem i dżem morelowy) ostrożnie zwijamy, pozwalamy im wyrosnąć na blasze przez 10 minut, smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni do uzyskania złotego koloru ( około 20 minut).

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy