REKLAMA
Kruche bułeczki z orzechami włoskimi
REKLAMA
Składniki
porcje
20
- 2 żółtka jaj temperatura pokojowa
- 430 g mąka samozbrylająca
- 100 g Domowy smalec wieprzowy temperatura pokojowa
- 2 łyżki cukier kryształ
- 1 łyżeczka Drożdże suszone droetker en
- orzechy włoskie
- 2 łyżki dżem morelowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
Wyrobić zwarte ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto nie zmieni zbytnio objętości, tak jak jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego, ale nie martwcie się podczas pieczenia pięknie urośnie 👌 Z ciasta robimy kulki, które rozwałkowujemy jak na kształt gruszki, nacinamy z jednej strony (tak, żeby nie przeciąć brzegów ciasta) na pełną część nakładamy nadzienie ( zmielone orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem i dżem morelowy) ostrożnie zwijamy, pozwalamy im wyrosnąć na blasze przez 10 minut, smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 170 stopni do uzyskania złotego koloru ( około 20 minut).