REKLAMA
Źródło: FB: Recepty a rady do kuchyne I.
Kremowy tort
Przepis na smaczny kremowy tort, który jest polany czekoladą.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
Koszyk
- 200 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 1 jajko
Krem
- 500 ml Skondensowane mleko
- 3 łyżka stołowa cukier
- 250 g masło
Czekoladowa polewa
- 200 g Ciemna czekolada
- 50 g masło
- 30 g biała czekolada
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Nagrzewamy piekarnik do 180 °C i przygotowujemy formę do pieczenia.
2. Krok
Wymieszaj mąkę, cukier, masło i jajko. Rozwałkuj ciasto i włóż do formy.
3. Krok
Piecz ciasto w piekarniku przez około 20 minut do złotego koloru.
4. Krok
Krem - umieść skondensowane mleko i cukier w garnku i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj masło i wymieszaj do uzyskania gładkości.
5. Krok
Posmaruj gotowe ciasto kremem i pozostaw do ostygnięcia.
6. Krok
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Następnie polej ciasto polewą czekoladową.
7. Krok
Pozwól ciastu odpocząć przynajmniej 2 godziny przed podaniem.