REKLAMA

Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva

Kremowe risotto z grzybami

Codziennie gotuję dla mojej rodziny, a kremowe risotto grzybowe z parmezanem to jedno z tych dań, które nigdy nie zawodzi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 l Bulion Dodano do
  • 500 g Ryż arborio Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 500 g Grzyb Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Masło Dodano do
  • 250 ml Białe wino wytrawne Dodano do
  • 150 g Tarty ser Dodano do
  • 100 g parmezan Dodano do
  • Sól i czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku podsmażamy cebulę i czosnek na maśle, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażę, aż cebula będzie szklista, a pieczarki złotobrązowe.

2. Krok

Dodaję ryż na patelnię i prażę go z grzybami i cebulą przez około 5 minut.

3. Krok

Stopniowo dodawać bulion, około filiżanki na raz. Czekam, aż ryż wchłonie bulion, zanim dodam więcej. Cały proces dodawania bulionu i mieszania trwa około 20 minut.

4. Krok

Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaję białe wino, ser i parmezan. Mieszam risotto przez kolejną minutę, a następnie zdejmuję z ognia i odstawiam na kolejne 5 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy