Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva
Kremowe risotto z grzybami
Codziennie gotuję dla mojej rodziny, a kremowe risotto grzybowe z parmezanem to jedno z tych dań, które nigdy nie zawodzi.
Składniki
- 1 l Bulion
- 500 g Ryż arborio
- 1 kawałek The Onion
- 3 goździki Czosnek
- 500 g Grzyb
- 4 łyżka stołowa Masło
- 250 ml Białe wino wytrawne
- 150 g Tarty ser
- 100 g parmezan
- Sól i czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku podsmażamy cebulę i czosnek na maśle, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażę, aż cebula będzie szklista, a pieczarki złotobrązowe.
Dodaję ryż na patelnię i prażę go z grzybami i cebulą przez około 5 minut.
Stopniowo dodawać bulion, około filiżanki na raz. Czekam, aż ryż wchłonie bulion, zanim dodam więcej. Cały proces dodawania bulionu i mieszania trwa około 20 minut.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaję białe wino, ser i parmezan. Mieszam risotto przez kolejną minutę, a następnie zdejmuję z ognia i odstawiam na kolejne 5 minut.