Źródło: Pixabay: catceeq
Kremowa wegetariańska zupa ze słodkich ziemniaków
Bardzo polubiłam tę zupę. Po raz pierwszy spróbowałam jej w mroźny zimowy wieczór i od razu zachwycił mnie jej pikantny, a jednocześnie słodki smak. Rozgrzewa od środka i jest wyjątkowo pyszna. Przede wszystkim uwielbiam łatwość przygotowania i fakt, że zazwyczaj wszystkie składniki masz już w domu.
Składniki
- 1 kg Słodkie ziemniaki
- 2 padlinożerca
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 l bulion warzywny
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kminek
- 200 ml Mleko kokosowe
- Tarty ser do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować zupę ze słodkich ziemniaków, zacznij od obrania i pokrojenia w kostkę słodkich ziemniaków i marchwi. Zalecam, aby nie kroić słodkich ziemniaków zbyt małych, w przeciwnym razie mogą się rozpaść podczas gotowania.
Drobno posiekaj cebulę i czosnek i smaż na oliwie z oliwek na dużej patelni, aż staną się przezroczyste. Ważne jest, aby robić to na średnim lub małym ogniu, aby nie spalić czosnku i uniknąć gorzkiego smaku.
Dodać słodkie ziemniaki i marchewkę i zalać bulionem warzywnym. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Teraz zmiksuj zupę blenderem ręcznym, aż będzie kremowa. Uważam, że bardzo pomocne jest zdjęcie patelni z ognia podczas tego procesu, aby uniknąć rozpryskiwania i ewentualnego poparzenia.
Dodać mleko kokosowe i kminek, doprawić solą i pieprzem i ponownie dobrze wymieszać. Mleko kokosowe zapewnia przyjemną kremową konsystencję, a kminek nadaje zupie lekki orientalny smak.
Przed podaniem można udekorować zupę ze słodkich ziemniaków świeżo startym serem. Zapewni to ładny kontrast kolorystyczny i doskonale dopełni smak.