Źródło: FB: Szybkie i proste przepisy
Kotlety mielone z pieczarkami
Pyszne i soczyste kotlety mielone, wzbogacone o smak pieczarek. Idealne na obiad lub kolację, a także na przyjęcie. Smakują wyśmienicie podane z purée ziemniaczanym i mizerią.
Składniki
Kotlety mielone
- 500 g mięso mielone
- 1 ks cebula
- 2 ks jajka
- 3 łyżki bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Pieczarki
- 250 g pieczarki
- 2 łyżki masło
- 1 ks cebula
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj masę mięsną: dokładnie wymieszaj mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Wyrob ciasto na kotlety.
Uformuj kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju na patelni. Gdy będą zarumienione z obu stron, wyjmij je i odłóż na bok.
Na tej samej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Smaż do momentu, aż pieczarki będą miękkie i zaczną pachnieć.
Dodaj kotlety mielone do patelni z pieczarkami, przykryj i dusz na małym ogniu przez około 15 minut.
Podawaj kotlety mielone z pieczarkami z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i mizerią.