REKLAMA

Źródło: Pixabay

Kotlety mielone bez jajek

Kotlety mielone to danie, które jest chętnie serwowane na obiady w wielu polskich domach. Ten przepis na kotlety mielone bez jajek jest doskonały dla tych, którzy mają alergię na jajka lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Są one delikatne, soczyste i pełne smaków.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane) Dodano do
  • 1 duży cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 3 łyżki bułki tartej Dodano do
  • 1 Łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • pół szklanki mleka Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W małym garnku podgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula stanie się złoto-brązowa. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

2. Krok

W misce mieszamy mięso mielone ze smażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Całość mieszamy.

3. Krok

Do miski dodajemy mleko i wszystko dokładnie mieszamy.

4. Krok

Formujemy kotlety o średnicy około 5 cm i układamy na talerzu.

5. Krok

W dużym garnku podgrzewamy olej. Gdy olej jest gorący, dodajemy kotlety (po 3-4 na raz, żeby nie obniżyć temperatury oleju) i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Jest to zazwyczaj około 4-5 minut na każdą stronę.

6. Krok

Po usmażeniu przenosimy kotlety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

7. Krok

Serwujemy gorące, najlepiej z ziemniakami i surówką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy