REKLAMA

Źródło: phbcz from Getty Images

Koperowy sos z mięsem i kluskami

Tradycyjny słowacki sos koperowy z mięsem to proste i smaczne danie, które można przygotować dla całej rodziny. To danie świetnie pasuje do różnych dodatków - my lubimy go z kluskami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Mięso

  • 500 g wołowina Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt czosnek Dodano do
  • 2 szt marchewki Dodano do

Sos

  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki mąka samozbrylająca Dodano do
  • 800 ml Rosół Dodano do
  • 2 bal Suszone koperek Dodano do
  • 200 ml krem do gotowania Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Najpierw przygotowujemy mięso. Na patelni stopimy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy je do złoconego koloru. Następnie dodajemy pokrojone wołowinę i smażymy ją z każdej strony, a potem dusimy przez chwilę.

2. Krok

Sos - rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy bulion i delikatnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

3. Krok

Dodajemy suszony koperek, przyprawy i gotujemy wszystko razem. Następnie dodajemy śmietankę do gotowania i pozwalamy sosowi zgęstnieć.

4. Krok

Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny, dodajemy do niego duszone mięso i gotujemy wszystko razem jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.

5. Krok

Podajemy z kluską.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy