Źródło: phbcz from Getty Images
Koperowy sos z mięsem i kluskami
Tradycyjny słowacki sos koperowy z mięsem to proste i smaczne danie, które można przygotować dla całej rodziny. To danie świetnie pasuje do różnych dodatków - my lubimy go z kluskami.
Składniki
Mięso
- 500 g wołowina
- 1 szt The Onion
- 2 szt czosnek
- 2 szt marchewki
Sos
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąka samozbrylająca
- 800 ml Rosół
- 2 bal Suszone koperek
- 200 ml krem do gotowania
- 1 szt cytryna
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy mięso. Na patelni stopimy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy je do złoconego koloru. Następnie dodajemy pokrojone wołowinę i smażymy ją z każdej strony, a potem dusimy przez chwilę.
Sos - rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ją na złoty kolor. Następnie dodajemy bulion i delikatnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Dodajemy suszony koperek, przyprawy i gotujemy wszystko razem. Następnie dodajemy śmietankę do gotowania i pozwalamy sosowi zgęstnieć.
Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny, dodajemy do niego duszone mięso i gotujemy wszystko razem jeszcze przez chwilę, aby smaki się połączyły.
Podajemy z kluską.