Kompot jabłkowy
Kompot jabłkowy to jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Moja mama zawsze powtarzała mi, żebym go robiła, kiedy zaczynamy odczuwać upały lata. I miała rację, jest taki chłodzący! W tym przepisie używamy jabłek jako owoców, które prawie zawsze mamy w domu, więc jest to idealne rozwiązanie na spontaniczne desery.
Składniki
- 4 większy jabłko
- 1 l woda
- 8 łyżka stołowa cukier
- 1 strąk wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj jabłka bardzo dokładnie, ponieważ skórka będzie używana. Zwykle robię to dwukrotnie, aby upewnić się, że nie pozostały żadne zanieczyszczenia.
Obierz jabłka i nie wyrzucaj skórki, ale odłóż na bok. W międzyczasie pokrój jabłka na mniejsze kawałki.
W dużym garnku dodaj wodę, jabłko, skórkę z jabłka, cukier i laskę wanilii. Wybierając ziarenka wanilii, zawsze trzymam się dobrej jakości, całych ziaren, ponieważ dają one znacznie delikatniejszy smak.
Gotuj na średnim ogniu, aż kawałki jabłka będą miękkie. Powinny się prawie rozpaść, jeśli tak się stanie, oznacza to, że są gotowe.
Na koniec usuń skórki i strąki wanilii, a następnie przelej sok jabłkowy do słoików lub misek. Osobiście uważam, że ważne jest, aby nie pomijać kawałków jabłek, ponieważ zapewnia to znacznie bogatsze doznania.
Schłodzić mus jabłkowy w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub jeszcze lepiej odczekać całą noc.