REKLAMA

Kompot jabłkowy

Kompot jabłkowy to jeden z moich ulubionych deserów z dzieciństwa. Moja mama zawsze powtarzała mi, żebym go robiła, kiedy zaczynamy odczuwać upały lata. I miała rację, jest taki chłodzący! W tym przepisie używamy jabłek jako owoców, które prawie zawsze mamy w domu, więc jest to idealne rozwiązanie na spontaniczne desery.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 większy jabłko Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 8 łyżka stołowa cukier Dodano do
  • 1 strąk wanilii Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj jabłka bardzo dokładnie, ponieważ skórka będzie używana. Zwykle robię to dwukrotnie, aby upewnić się, że nie pozostały żadne zanieczyszczenia.

2. Krok

Obierz jabłka i nie wyrzucaj skórki, ale odłóż na bok. W międzyczasie pokrój jabłka na mniejsze kawałki.

3. Krok

W dużym garnku dodaj wodę, jabłko, skórkę z jabłka, cukier i laskę wanilii. Wybierając ziarenka wanilii, zawsze trzymam się dobrej jakości, całych ziaren, ponieważ dają one znacznie delikatniejszy smak.

4. Krok

Gotuj na średnim ogniu, aż kawałki jabłka będą miękkie. Powinny się prawie rozpaść, jeśli tak się stanie, oznacza to, że są gotowe.

5. Krok

Na koniec usuń skórki i strąki wanilii, a następnie przelej sok jabłkowy do słoików lub misek. Osobiście uważam, że ważne jest, aby nie pomijać kawałków jabłek, ponieważ zapewnia to znacznie bogatsze doznania.

6. Krok

Schłodzić mus jabłkowy w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub jeszcze lepiej odczekać całą noc.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy